Svátek má: Petr a Pavel

Regiony

Velikost textu:

Velikonoční jarmark aneb jaro je tady

Velikonoční jarmark aneb jaro je tady

Pokud ne ven, pak do královéhradeckého Adalbertina se v sobotu 5. dubna 2014 jaro určitě dostaví. Hradecká kulturní a vzdělávací společnost zde pořádá od 9 do 16 hodin již tradiční Velikonoční jarmark, na kterém to jarem a blížícími se Velikonocemi vonět bude.

Ilustrační foto
31.březen 2014 - 07:00

Ve všech sálech Adalbertina a na přilehlém parkovišti totiž uvidíte širokou plejádu řemeslníků, lidových umělců a prodejců velikonočních artefaktů i všelikých pochutin ze všech koutů republiky. Kralovehradeckenovinky.cz informoval Ing. Petr Švihlík, projektový manager a tiskový mluvčí společnosti Adalbertinum.

K vidění i ke koupi budou výrobky lidové tvorby a uměleckých řemesel – kraslice malované, batikované, zdobené slámou, dírkované i paličkované. Dále pak keramika, velikonoční dekorace, hračky látkové i dřevěné, výrobky z šustí, slámy, kovu a proutí, skleněné figurky a jejich výroba nad kahanem, šperky, patchwork, výrobky z pedigu, kůže a modrotisku, textil ručně malovaný i batikovaný, výrobky z hedvábí, podmalba na skle i výrobky z drahých kamenů. Chybět pak nebudou ani pomlázky a jarní květiny.

Adalbertinum bude také sídlem Klubu lidové tvorby, jehož členky naučí děti i dospělé malovat perníčky, vyrobit pravé velikonoční líto, uplést pomlázku, a pokud si přinesete vajíčko nebo vejdumek, poradí s ozdobením vlastní kraslice. Kromě toho na jarmarku uvidíme také umělecké zpracování dřeva v podání řezbářů a truhlářů ze Střední uměleckoprůmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku. Návštěvníci si tak budou moci sami vyzkoušet nevšední disciplínu, kterou je řezba a práce s dlátem.

Trhy nabídnou návštěvníkům také bohaté občerstvení. Ochutnat budete moci selátko opékané na rožni, staročeskou kuchyni, tradiční lidové pečivo – koláče, koblihy, mazance, beránky a frgály, nakládané sýrové speciality, medovinu a dobroty z medové cukrárny, trdelník, pražené oříšky, turecký med…

(jv,foto:arch)


Nechcete zmeškat důležité zprávy? Přihlašte se k jejich odběru: