Svátek má: Vendelín

Regiony

Velikost textu:

Novopačtí kuchaři a číšníci se budou učit v nové kuchyni

Novopačtí kuchaři a číšníci se budou učit v nové kuchyni

Rekonstrukce cvičné kuchyně, pořízení nových gastrotechnologií nebo vybavení učebny výpočetní techniky. Na to vše se mohou těšit žáci Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace.

Ilustrační foto
12.červenec 2017 - 08:00

"Kraj totiž uspěl s projektem „Zkvalitnění vzdělávací infrastruktury v oblasti gastronomie v SŠGS“, na který žádal v Integrovaném regionálním operačním programu o dotaci. Celkové náklady na tento projekt jsou 10,7 milionu korun," uvedla pro Kralovehradeckenovinky.cz Martina Götzová, tisková mluvčí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

„Ve škole plánujeme rekonstrukci cvičné kuchyně, pořízení moderních gastrotechnologií a vybavení učebny výpočetní techniky. Díky rekonstrukci se změní dispoziční uspořádání kuchyně včetně zázemí a celý prostor se rozšíří o přístavbu. Žáci novopacké gastronomické školy jsou velmi úspěšní na různých odborných soutěžích nejen celorepublikových, ale i mezinárodních, proto si nové moderní zázemí zaslouží, aby se mohli dále rozvíjet,“ řekla náměstkyně hejtmana odpovědná za školství Martina Berdychová. 

Díky projektu se upraví nejen prostory cvičné kuchyně, ale zajistí se také vnitřní konektivita školy a připojení k internetu.


V současné době probíhají výběrová řízení na dodavatele vybavení a připravují se výběrová řízení na dodavatele stavebních prací. Samotná realizace projektu by měla proběhnout v příštím roce. Celkové náklady na modernizaci jsou 10,7 milionu korun. Kraj získal dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), která pokryje až 90 % nutných finančních prostředků.

Cvičná kuchyně SŠGS Nová Paka vznikala ještě před rokem 2000. I když byla postupně modernizována, jednalo se vždy o dílčí zásahy, které neřešily zásadní problémy, a to technickou a technologickou zastaralost nebo nedostatečné kapacity.

„Tyto nedostatky zcela odstraní schválená rekonstrukce cvičné kuchyně, díky které škola získá moderní výukové prostory s dostatečnou kapacitou a špičkovým technologickým vybavením, které umožní přípravu žáků v souladu s nejmodernějšími trendy současné gastronomie a požadavky moderních gastronomických provozů, se kterými škola spolupracuje. V konečném efektu se výrazně posílí i možnosti absolventů školy při jejich uplatnění na trhu práce,“ řekl ředitel Střední školy gastronomie a služeb Petr Jaroš.

Výrazné zlepšení podmínek vzdělávání žáků školy podle ředitele představuje i modernizace výuky výpočetní techniky. „Nové vybavení učebny výpočetní techniky a řešení konektivity školy představují důležitý posun ve zkvalitňování podmínek pro vzdělávání žáků v oblasti výpočetní techniky,“ doplnil ředitel školy Jaroš.

(jv,kralovehradeckenovinky.cz,foto:ssgsnovapaka)