Svátek má: Helena

Regiony

Velikost textu:

V Nové Pace skončila revitalizace za více jak 20 milionů

V Nové Pace skončila revitalizace za více jak 20 milionů

V Nové Pace byla dokončena rozsáhlá revitalizace několika prostranství, která město architektonicky i funkčně více propojila.

Zbořeniště
6. srpna 2019 - 08:00

Stavební práce město udělaly především bezpečnější pro chodce a vstřícnější pro řidiče. „V Nové Pace jsme intenzivně pracovali zhruba rok. Průběh byl kvůli výstavbě za provozu složitější, než se původně zdálo. Jsem moc rád, že se nám vše podařilo zvládnout v termínu a lidé mají město hezčí a bezpečnější,“ říká stavbyvedoucí Martin Hajtman ze společnosti SOVIS CZ.

Změnou ergonomie ulic Komenského, V Aleji a Gebaureova získala Nová Paka mnohem bezpečnější vjezd do centra. Dopravně nejexponovanější byla dříve zejména ulice Komenského, kterou denně projelo až 6.000 aut a přejít ji byl mnohdy kousek pro kaskadéry. Při revitalizaci ulice v délce 293 metrů se z dvousměrné komunikace stala jednosměrná s omezenou rychlostí na 30 km/h, zúžil se prostor pro auta, rozšířily se chodníky, vznikla nová místa pro bezpečné přecházení a celý prostor se stal bezbariérový. Obnova začala u ČSOB, kde navázala na již dříve rekonstruovaný chodník z ulice Legií. Zde vyrostl první vyvýšený přechod pro pěší. Přibylo i několik dalších vyvýšených míst se zádlažbou.

„Zúžení vozovky na jeden jízdní pruh zároveň umožnilo přeorganizovat parkování, které je nyní jednotně podélné a místo 31 vzniklo nově 35 parkovacích míst,“ vysvětluje výhody pro řidiče stavbyvedoucí Martin Hajtman.

Nevyhovující chodníky dostaly nový kvalitní povrch, který zdobí kombinace mozaiky z řezaného a štípaného kamene. Pod nově založeným stromořadním s 19 novými stromy se objevily pohodlné lavičky. Sjezdy a přechody mezi chodníkem a vozovkou nyní snadno zdolají i lidé na vozíku a maminky s kočárky. Parter doplňují stojany na kola, sedací prvky nebo zahrazovací sloupky, z nichž některé jsou osvětlené.

Praktické úpravy proběhly i na křižovatce Na Tržišti na rozhraní Komenského ulice a Masarykova náměstí. Tento prostor býval nepřehledný a nebezpečný jak pro řidiče, tak pro chodce. Řidiči jedoucí z ulice Na Tržišti měli špatný rozhled směrem k náměstí a při výjezdu museli zastavit, a blokovali tím přechod pro chodce.

„Posunem křižovatky hlouběji do prostoru náměstí se celý úsek značně zpřehlednil a je bezpečnější. Chodce chrání zpomalovací vydlážděný práh s místem pro přecházení,“ doplňuje Martin Hajtman.

Zvláštní kapitolou byla revitalizace prostoru po 10 domech zbouraných ve 3. čtvrtině 20. století s příznačným názvem „Zbořeniště“. „Definitivní podobu dostane prostranství až po zapracování do komplexního projektu revitalizace celého města. Současné úpravy jsou dočasné a řeší funkční a estetickou stránku prostoru s tím, že změna do „stavebního módu“ musí být v budoucnu velmi jednoduchá,“ popisuje filosofii proměny prostoru stavbyvedoucí Martin Hajtman.



Prostranství pohledově navazuje na historickou čtvrť pod bývalým klášterem paulánů s chrámem Nanebevzetí Panny Marie. Již dříve instalovaná expozice geoparku byla nyní citlivěji zapracována do prostoru. Nachází se na nižší terase. Povrch tu byl zpevněn mlatem a pro zjemnění kompozičního efektu zde byly vysazeny vysoké trávy a cibuloviny. Blízká studna získala novou ruční pumpu, která byla doplněna vodním dřevěným hracím prvkem.

„Už krátce po zprovoznění si tenhle vodní prvek oblíbily hlavně děti. Mlýnek je zcela unikátní, vyrobený z atypického nerezu a jen tak někde ho nenajdete,“ doplňuje Hajtman.

Do přilehlého travnatého svahu byly včleněny ploché šlapáky a všechny mlatové povrhy byly opatřeny obrubou. Po odstranění stromu, který bránil optickému sjednocení území, vznikla vyhlídková terasa s nainstalovaným mobiliářem v podobě kovových stolů se židlemi. Pobytové plochy od ulice dělí vysazená zeleň a k odclonění pohledově nepříznivé zástavby na západě bylo vysazeno několik okrasných stromů. Upraveno bylo stávající betonové schodiště chodníku podél Tyršovy ulice. Místo prudkého sklonu chodníku zde vzniklo nové žulové schodiště a svah je ukončen železobetonovou opěrnou zdí.


Nové plochy pro odpočinek vznikly v parku u Brdského potoka, který navazuje na již dříve revitalizované Jírovy Sady. Odkrytá část toku tu vytéká z dlouhé zatrubněné části. Volně tekoucí voda získává pomalu na kvalitě a do budoucna se předpokládá její úplné vyčištění a odstranění kalu. Hluboký zářez potoka do reliéfu je využit ke zřízení organického schodišťového mola a mola s výhledem na protějším břehu. Cesta tu překonává potok v podobě umělého brodu z přesně opracovaných kamenů – šlapáků.

„Stávající most jsme nahradili širokou ocelovou lávkou krytou dubovými hranoly a podél stadionu vznikla nová mlatová cesta. Hlavní trasa s asfaltovým povrchem podél železniční tratě je vystavěna jako bezbariérová a opatřili jsme ji hmatovými prvky pro nevidomé. Kvůli odvedení srážkové vody jsme museli provést náročné odtěžení terénu 15 m před lávkou přes Brdský potok, který převyšoval cestu,“ popisuje Martin Hajtman stavební komplikace.

Kolmo přes cestu vede nově odvodňovací rigol z čtyřřádku štípaných žulových kostek. Cesta slouží předně pro pěší, maximálně pro vozidla údržby. V samotném korytu potoka byly doplněny chybějící kamenné kvádry. Na podporu místního biotopu se instalovaly tzv. vegetační kazety s kamennou obrubou k umístění vlhkomilné vegetace, zejména rákosu a kosatců. Členité dno a mokřadní ostrůvky tu přispějí k větší rozmanitosti živočichů i rostlin.

„Optimální řešení některých detailů jsme hledali až v průběhu stavby. Proces byl i vinou problémově přístupného terénu velmi komplikovaný. O to hřejivější pocit u srdce mají nyní všichni, kteří mají podíl na zdárném dotažení stavby do cíle. Doporučuji každému, aby si nyní k Brdském potoku došel načerpat trochu energie. Stojí to za to,“ uzavírá s úsměvem stavbyvedoucí Martin Hajtman ze společnosti SOVIS CZ a.s.

Kralovehradeckenovinky.cz informovala Jana Kittová .

(jv,kralovehradeckenovinky.cz foto:navimedia)